Başlangıç > Proje Yönetimi > Proje Kavramı ve Özellikleri

Proje Kavramı ve Özellikleri

Yapılacak isler ve bu islerin yapımında kullanılacak kaynakların listelenmesi olarak da belirtilen proje, bazı yazarlar tarafından su sekilde tanımlanmıstır:

Özgün ve belirlenmis zaman dilimi içerisinde amaca ulasmak için planlanan bir kerelik olaylardır.( Reid ve Sanders,2002) Daha önceden yapılmamıs, örgütsel kaynakların bir araya getirilmesiyle, yüksek performans saglamak için örgütsel stratejilerin yardımıyla bir seyler yaratmaktır.( Cleland,1990 )

En genis anlamda proje, basarıyla gerçeklestirilen özel ve sonu olan bir görevdir.( Meredith ve Mantel,2000)

Proje, özgün ürün, hizmet ya da sonuçlar yaratmak için üstlenilmis geçici çabalardır. (Project Management Institute,2003)

Bu tanımlamaların ısıgında projenin temel özelliklerinin geçicilik, özgün ürün, hizmet ya da sonuçlar ve programlı-özenli ilerleme olmaktadır. Proje Yönetim Enstitüsü ( PMI,2003) bu özellikleri asagıdaki gibi açıklamıstır:

Geçicilik: Projenin geçiciligi, her projenin belirli bir baslangıç zamanı ve yine belirli bir bitis zamanının olmasıdır. Projenin bitis zamanı geldiginde, projenin amaçlarına ulasılmıs yani görev tamamlanmıstır ya da projenin amaçlarına ulasamayacagı anlasılmıstır, diger bir ifadeyle projenin daha fazla devam ettirilmesin gerek kalmadıgı için sona erdirilmistir. Bununla birlikte projenin geçiciligi projenin kısa süreli oldugu anlamına gelmez. (PMI,2003) Geçicilik özelligi projenin çıktısı olan ürün, hizmet ya da proje tarafından yaratılan sonuçlar için geçerli degildir. Projelerin geçici olmasının etkileri ya da projeyi sınırlandıran etkenleri su sekilde de sıralamak mümkündür;

– Fırsat ya da pazara giris zamanı genellikle belirli zamanları kapsar bu yüzden ürün veya hizmet yaratmada kullanılacak projeler sınırlı bir zaman dilimine sahip olacaktır.

– Proje için çalısan birimler yani proje takımı, nadiren projeden daha uzun ömre sahiptir. Proje takımlarının tek amacı projeyi yürütmektir, proje sona erdiginde takım dagıtılır ve baska projelerde görev alırlar. (PMI,2003)

Özgün Ürün, Hizmet ya da Sonuçlar: Projeler ürün, hizmet ya da sonuç şeklinde özgün çıktılar olusmasını saglar. Projenin sonunda ortaya çıkan;

– El ile ya da makinelerle üretilmis, sayılabilen, son kullanıcı ya da ara kullanıcıya

yönelik ürünler,

– Üretim ya da dagıtım gibi isletme fonksiyonlarını destekleyen hizmetler,

– Belge ya da karar gibi sonuçlardır. Örnegin, bir arastırma projesi piyasa egiliminin

günümüzde nasıl oldugu ya da yeni bir olusumun topluma fayda sağlayıp saglamayacagı hakkında karar vermeyi saglayacak bilgi içerir. (PMI,2003)

Programlı ilerleme: Programlı ilerleme de geçicilik ve özgünlük gibi projenin genel özelliklerinden biridir. Projenin bu özelligi, projenin adım adım gelistigini ve ilerledigini, bu ilerlemenin de artarak devam ettigini anlatır. Proje takımı, amaçlan ve proje çıktısının ne olacagını tam olarak algıladıgında, projenin çalışma alanı genis bir biçimde tanımlanabilir, projenin daha belirgin bir hale gelmesi ve bununla birlikte de detaylandırılması saglanabilir. Proje gereklerinin bu sekilde ilerlemesi için çalısma alanının dogru tanımlanması gerekir, özellikle eger proje bir sözlesme altında yürütülüyorsa programlı hareket etmede daha dikkatli olunmalıdır. (PMI,2003)

Projelerin insan hayatında çok önemli bir yeri vardır, pek tabiki bu karmasık, yeni yani ilk defa ortaya konan ve bir defaya mahsus görevlerin gerçekleştirilmesi projenin iyi bir sekilde yönetilmesine baglıdır.

Kategoriler:Proje Yönetimi

Yorum bırakın